Vind jij geven makkelijker dan ontvangen?
Ben jij iemand die:
-
altijd klaar staat voor een ander en daarbij zichzelf vergeet?
-
jezelf wegcijfert en het belang van de ander belangrijker vindt dan je eigen belang?
-
vooral gericht is op wat de ander nodig heeft en niet op wat je zelf nodig hebt?
-
moeilijk hulp kunt ontvangen in moeilijke tijden
Heb je de neiging in een relatie om jezelf te verliezen zodat je niet meer weet wat je zelf eigenlijk wilt?
Geven en ontvangen in balans.
Systemisch gezien zijn er drie elementen belangrijk: is er sprake van de juiste ordening, hoort iedereen erbij en zijn geven en ontvangen in balans? Als één of meerdere dingen niet in orde zijn, is er sprake van een verstoring in het systeem. Met het systeem bedoelen we bijvoorbeeld: gezin van herkomst, familie, je werkkring, je relatie, jij en je buren, je sportteam enz.
Als er een verstoring is in het systeem dan heeft dat invloed op het gedrag van iedereen die erbij betrokken is en in het geval van familie bijvoorbeeld, ook op de generaties na jou.
In onze maatschappij staat geven in een hoger aanzien dan ontvangen. Veel mensen vinden geven makkelijker dan ontvangen. Wat zeg jij als je een cadeautje ontvangt: 'dank je wel' of 'dat had je niet hoeven doen'? Geven kan een veilig gevoel geven terwijl ontvangen kwetsbaar maakt.
Als je iets ontvangt dan ben je de ander iets schuldig. Dit gevoel wordt ervaren als iets vervelends, iets ongemakkelijks. Het voelt alsof je de macht uit handen geeft of je onafhankelijkheid opgeeft. Het vereist moed om iets aan te nemen zonder dat er direct iets tegenover staat, zonder dat je weet of je iets terug kunt geven.
Relaties (in de brede zin van het woord) bestaan in het kunnen ontvangen, niet in het kunnen geven. Door iets aan te nemen, kun je krachtiger worden en de relatie zal meer verbindend zijn en zich verdiepen.
Vrijdag 15 oktober staat de volgende ademcirkel gepland met als thema: GEVEN EN ONTVANGEN IN (ON)BALANS. Een mooi thema om te onderzoeken zo tegen het einde van het jaar.