Yoga.....Een andere tak van sport

Gepubliceerd op 5 maart 2021 om 12:01

 yoga..........een andere tak van sport.

Steeds meer mensen stappen op de yoga-mat. Ook in de sportscholen wordt er steeds vaker yoga aangeboden. Zowel yoga als sport leveren beide een grote bijdrage aan een gezond leven en ook de  opbouw van spierkracht en conditie. Echter bestaan er toch ook grote verschillen. Dit maakt dat het beoefenen van yoga mijn inziens een andere tak van sport is .

Is yoga competitief ?

Het grootste verschil met sport ligt vooral in het feit dat yoga niet competitief is. Heb je ooit wel eens een yoga wedstrijd gezien ? Het doel is namelijk niet om te winnen, de beste, snelste of eerste te willen zijn. Bij yoga is het doel de beoefening zelf. Yoga is zeker wel resultaatgericht echter is het resultaat niet het doel. Nu denk je wellicht dat yoga heel saai is en geen uitdaging echter niets is minder waar. Uitdaging is er zeker als je weet dat er honderden verschillende houdingen bestaan. Bij de beoefening van de houdingen sta je individueel op een yoga mat en dat is jou energie plek. Je bent vooral gericht op jezelf en niet op de ander. Het is niet belangrijk hoe iemand anders de houdingen uitvoert. Het heeft geen zin om te vergelijken. Ieder lichaam is anders. Dit zorgt er voor dat iedereen yoga kan beoefenen op eigen niveau en tempo.

Is yoga voor iedereen ?

Daar het bij  yoga dus niet gaat om de beste of eerste te willen zijn kan yoga door iedereen worden beoefend. Er wordt  geen druk uitgeoefend en ook is er geen sprake van moeten score. Binnen een yogaschool kies je voor een yoga vorm en niet voor het niveau. Uiteraard zit er wel verschil in de vormen van yoga qua moeilijkheidsgraad. Echter is er altijd plek voor je in een les en ben je welkom ongeacht leeftijd, geslacht, lichamelijke gesteldheid of beperking. Laat je niet misleiden door foto’s op sociale media met alleen maar mooie slanke en gespierde zeer flexibele en vrouwen en soms mannen.

Zorgt yoga voor fysieke en mentale ontspanning ?

Yoga heeft alles te maken met lichamelijke en geestelijke ontspanning. Daar waar de spieren tijdens het sporten worden aangespannen leer je in de yoga de spieren juiste te ontspannen. Je neemt een yoga houding aan en eenmaal in de houding ga je de spierspanning loslaten en dus

ontspannen. Hierdoor ontstaat ruimte en meer flexibiliteit. Door van inspanning naar ontspanning te gaan wordt je meer bewust van jezelf. Je gaat weer voelen en leren luisteren naar lichaam en geest. Je gaat ervaren waar je fysieke grenzen liggen en deze te respecteren. Dit alles heeft als voordeel dat je minder kans hebt op blessures . De mentale grenzen laten je ervaren of en welke belemmerende gedachtes er zijn die jou mogelijk tegenhouden om bepaalde keuzes te maken in het dagelijks leven.

Is het gebruik van de adem belangrijk bij yoga ?

Door op een goede manier gebruik te maken van je adem leer je te ontspannen. De ademhaling is eigenlijk het belangrijkste van yoga. Ademhalingsoefeningen of wel pranayama genoemd zijn een essentieel onderdeel van yoga. Vanaf de dag dat we geboren worden ademen we in en uit zonder ons daar verder bewust van te zijn. Door diverse oorzaken kan de adem veranderen zoals bijvoorbeeld stress, angst, opgekropte woede, teleurstelling of verdriet. Een goede ademhaling is dan ook zeer belangrijk . Zo leert een goede buikademhaling je spierspanning en stress los te laten. Daarnaast zorgt het ook voor rust in het hoofd en een beter concentratie. Door te focussen op de in- en uitademing leer je gedachtes en overmatig denken sterk te verminderen. Helemaal stil in het hoofd krijgen is een leuke uitdaging.

Helpt het yoga bij stress klachten ?

Yoga helpt zeker bij het verminderen en los laten van stress. Veel mensen hebben last van stress gerelateerde klachten die op verschillende niveaus voorkomen. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de onderrug en achter het schouderblad maar ook schouder- en nek klachten met als gevolg hoofdpijn. Naast fysieke klachten kunnen er zich ook slaapproblemen voordoen dit leidt vaak weer tot vermoeidheid. Daarnaast komt het ook voor dat er sprake is van een versnelde hartslag, ademhaling en verhoogde bloeddruk. Zoals eerder in dit blog al beschreven zorgt het beoefenen van yoga voor ontspanning van de spieren en een beter ademhaling hetgeen weer zorgt dat de hartslag en de bloeddruk omlaag gaan. Door de ontspanning in het lichaam en de rust in het hoofd zal het slapen beter worden. De meeste mensen geven aan na de les heerlijk te kunnen slapen.

is yoga zweverig en alleen voor mensen met geitenwollen sokken ?

Yoga is alles behalve zweverig. Weet je hoe lastig het is om fysiek en mentaal in balans te komen en te blijven als je niet stevig met beide voeten op de mat staat ?  Wat betreft de geiten wollen sokken die mag je uit laten want yoga beoefen je op blote voeten.     

Is yoga een sport ?

Deze vraag wordt best wel vaak gesteld en een duidelijk ja of nee is er mijn inziens niet te geven . Zowel bij het sporten als bij het beoefenen van yoga investeer je in jezelf en werk je aan een gezond leefstijl. Goed voor jezelf zorgen is het mooiste en kostbaarste cadeau dat je aan jezelf kan geven. Tenslotte hebben we maar één lichaam waar we tot aan onze dood mee moeten doen.      

Naast overeenkomsten zijn er duidelijk  essentiële verschillen tussen yoga en sport. Yoga zorgt ervoor dat lichaam, geest en het bewustzijn in balans worden gebracht een mooi proces waardoor je een betere versie van jezelf wordt. Yoga …….. Een andere tak van sport.

Yoga in Almere ? 

Doe jij een keer mee om te ervaren wat yoga voor jou kan betekenen ?                                                                                                                                                                Tijdens de Lock down geef ik online live lessen via zoom. Wil je liever niet online mee doen, neem dan contact met mij op om te bespreken welke andere  mogelijkheden er zijn.

Tot snel op de yoga mat.

Namastè  🙏🏻

Roos Oesterman.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.