De kern van het leven is adem-benemend.
De hele dag door ademen we in en uit zonder dat we daar ook maar een seconde over na hoeven te denken. Het is ook het eerste wat we doen als we geboren worden en het laatste als we sterven. We worden allemaal geboren met een buikademhaling en dit is een automatisch proces. Tevens ook het enige lichaamsproces dat we kunnen beïnvloeden. Tijdens ons leven ervaren we mooie, liefdevolle en bijzondere momenten maar ook angstige, spannende ,stressvolle, verdrietige, onveilige en verstikkende. Dus kortom zou je kunnen zeggen dat het leven adem - benemend is. Mede door deze ervaringen raken we deze van nature buikademhaling vaak kwijt. Let maar eens op wat je doet als je bang bent, je onveilig voelt of je iets heel spannend vindt of verdrietig bent. Juist dan ga je de adem vastzetten. ~Ademen is van levensbelang~
Weet je dat we per minuut 12 tot 14 keer in en uit ademen als we wakker zijn en 6 tot 8 keer tijdens onze slaap ? Dat is gemiddeld 15.840 keer per dag. Het doel van in- en uitademen is om de longen twee dingen te laten doen :
- De benodigde zuurstof het lichaam in te brengen .
- Om het afvalproduct, kooldioxide, uit het lichaam te verwijderen.
70% van de afvoer van afvalstoffen in ons lichaam gebeurd via de adem. De andere 30 % gaat voor 20% via zweet, 7% via urine en voor %3 via ontlasting.
Waarom is ademen zo belangrijk voor het lichaam .
We ademen lucht in en daar haalt het lichaam zuurstof uit om vervolgens koolstofdioxide uit te ademen. Koolstofdioxide is een zuurstofarme – koolzuurrijke afvalstof. De ingeademde zuurstof wordt via de longen opgenomen in het bloed en voorziet de cellen in ons lichaam van energie. Het is dus van groot belang dat er voldoende zuurstof het lichaam in komt. Door niet bewust te zijn van de adem wordt er gemiddeld nog maar 30% van de ademcapaciteit gebruikt. Dit gebeurd door een snelle en oppervlakkige ademhaling. Hierbij kun je denken aan de borst ademhaling of hyperventilatie hetgeen vaak een gevolg is van onze emoties, angst en stress. Bij een hoge ademhaling is er sprake van een constant adem te kort, hetgeen chronisch stress voor het lichaam betekent. Het lichaam is in een permanente staat van alertheid.
~ Adem is de lucht die door levende wezens wordt gebruikt, een proces van in en uit Ademen ~
Het Verschil tussen de Borst en buikademhaling.
Om het verschil duidelijk te maken is het goed om te weten dat de belangrijkste ademhalingsspier het middenrif is. Zonder deze spier zouden we geen adem kunnen halen. Samen met de borstholte zorgt het middenrif ervoor dat je optimaal gebruik kan maken van je longcapaciteit. Bij de inademing trekt de middenrifspier samen en beweegt naar beneden. Deze spier trekt als het ware de longzakken open en naar beneden de buikholte in waardoor de zuurstof de longen kan instromen.
Wat gebeurd bij een borstademhaling is dat je de lucht niet dieper het lichaam inneemt dan het middenrif. Het middenrif is er om de ademhaling te steunen en is het “ tussenschot “ van spierweefsel dat onderscheid maakt tussen de borst- en buikholte. Door een hoge en korte ademhaling kom je niet veel dieper dan het middenrif. Tijdens het ademen zie je dan het borstbeen opkomen en weer zakken. De longen worden dan maar voor een klein deel bereikt het gevolg is te weinig zuurstof voor het lichaam. Een snelle en oppervlakkige adem geeft een constant signaal af van stress waardoor je meer cortisol gaat aanmaken en cortisol is een stress hormoon. Over het algemeen is niet diep kunnen ademen een situatie die vaak al langer in het lichaam bestaat. Tevens ben je bij hoog op de borst ademen geneigd de schouders op te trekken hierdoor ontstaan stijve spieren met als gevolg nek- en schouderklachten. Andere gevolgen van een te hoge adem zijn onder andere :
- Concentratieproblemen
- Gevoelens van onrust
- Angst
- Irritatie
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Slecht slapen
- Gespannen gevoel
- Spanning op de borst
- Hoge hartslag en bloeddruk
Bij de buikademhaling ademen we dieper door langs het middenrif naar de buik. De longen kunnen dan volledig worden gevuld. Je voelt de ribben uitzetten en je buik opkomen. Bij het uitademen zakt alles weer mee terug het lichaam in. Door een goede rustige diepe ademhaling geef je het lichaam het sein dat alles veilig is en niet in staat van paraatheid hoeft te zijn. De buikademhaling stimuleert het parasympatische zenuwstelsel. Dit parasympatische zenuwstelsel kun je zien als rempedaal en de “acculader” van het lichaam en wordt actief als het lichaam het sein veilig krijgt. Het sleutelwoord van het parasympatische zenuwstelsel is HERSTEL. Het is verantwoordelijk voor reparatie en opbouw van rust. De voordelen van een diepe rustige buikademhaling zijn onder andere:
- Verlaging van de bloeddruk
- Lage hartslag
- Vermindering van de spierspanning
- Lichamelijke ontspanning
- Betere concentratie
- Goede nachtrust
- Spieren, organen en de hersenen worden voorzien van voldoende bloed en zuurstof
- Het stimuleert de spijsverteringsorganen
- Verlaagt de bloedsuikerspiegel
- Minder stress Gevoel
- Geen overproductie van het stress hormoon cortisol
Hoe leer je weer naar de buik te ademen?
Wellicht ben je na het lezen van bovenstaande bewust geworden van hoe jij ademt en herken je een of meerdere symptomen als gevolg van de hoge, korte borstademhaling. Je lijf is dus in een constante staat van stress. Tijd om de stress los te laten en de aanmaak van cortisol terug te brengen naar een gezonde dosis. Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen en yogahoudingen.
Wat heb je daar voor nodig ?
Eigenlijk niet zoveel, namelijk alleen jezelf en een yoga mat. Op de Yoga mat leer je tijdens het beoefenen van de houdingen (asanas) en meditatie je adem( prana) goed te gebruiken. Een ander woord voor de adem binnen de yoga is PRANA. Dit is Sanskriet en betekent “vitale levensenergie”. Prana wordt dus gezien als een energiebron en is overal om ons heen, namelijk in de lucht die we inademen. Door een goede ademhaling breng je levensenergie het lichaam in. Het helpt je om emotionele spanningen, blokkades en stress los te laten.
Hoe krijg je meer levensenergie ?
Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen of wel pranayama. Prana=levensenergie en yama = sanskriet voor controleren of sturen. Het belangrijkste onderdeel van yoga is de adem. Er ontstaat bewust-zijn, je leert weer te voelen om zo tot ont-spanning te komen. Zonder pranayama is een yoga les niet compleet. Door het Be- oefenen van pranayama creëer je meer levensenergie en werk je aan de gezond en energiek lichaam en leven.
~Als yoga beoefenaar zal je ervaren hoe levenskrachtig en energiek de adem kan zijn~
Wil jij weer lekker kunnen slapen, je goed concentreren, lichamelijke ontspanning, je bloeddruk en hartslag verlagen om vervolgens zonder stress en vol energie in het leven staan ?
Geef jezelf ademruimte en ervaar hoe yoga je kan helpen op weg naar een adembenemend gezond en bewust leven. Start met het volgen van yogalessen. Dit kan bij Roos Oesterman, Body & Mind Awareness en ervaar de kwaliteit van het ademen.
Adem in en adem rustig uit en meld je aan.
Namastay breathing en blijf gezond 🙏🏻
Reactie plaatsen
Reacties
Leuk dat je erover schrijft. Goede bewustwording
Zo gewoon.. en toch zo onbekend. Interessant om te lezen.